EVDE TULUMBA NASIL YAPILIR? LEZZETLİ TATLI TARİFLERİ

Hayatımızın en eğlenceli ve keyifli anlarını, hiç şüphesiz olarak tatlılar oluşturuyor. Yapması da en az yemesi kadar keyifli olan bu tatlılar, estetik görünümleriyle iştah kabartıyor. Tulumba tatlısı da bunlardan biri olarak yaz ve kış aylarında sıklıkla tercih ediliyor. Özellikle evde tatlı yapmak isteyenler için tulumba tatlısı harika bir seçenek oluyor. Türk mutfağının vazgeçilmezlerinden olan bu lezzetli tatlı, şerbetli ve kıtır kıtır bir yapıya sahip. 

Tulumba tatlısının yapımı oldukça kolay olup evdeki malzemelerle rahatlıkla hazırlanıyor. İnce bir hamurun sıkma torbasıyla yağda kızartılmasıyla başlayan süreç, ardından şerbetle buluşturularak tamamlanıyor. Tadıyla damakları şenlendiren tulumba tatlısı, özellikle misafirlerinize veya özel günlerinizde sunabileceğiniz enfes bir tatlı alternatif. Hatta Ramazanda ve bayramlarda vazgeçilmez bir unsur oluyor. Hazırsanız, evde tulumba tatlısı nasıl yapılır, detaylarıyla birlikte anlatalım!

TULUMBA TATLISI NEDİR?

Türk mutfağına ait popüler bir tatlı çeşidi olan tulumba tatlısı, neredeyse herkes tarafından seviliyor. Şerbetli tatlılar arasında yer alan bu tatlı, şeker, un vb. malzemelerden yapılan hamurdan oluşuyor. Hamur, tulumba şeklinde sıkıştırılarak yağda kızartılıyor. Daha sonra şerbetle tatlandırılıyor. Tulumba tatlısının hazırlanışı oldukça basit adımlar gerektiriyor. İlk olarak hamur için un, su, tuz ve yumurta gibi malzemeler karıştırılarak kıvamlı bir hamur elde ediliyor. Bu hamur, tulumba şeklinde bir şırınga veya sıkma torbası yardımıyla yağda kızartılıyor. Kızaran hamurlar daha sonra şerbetle buluşturuluyor. Şerbet ise su, şeker ve limon suyu veya gülsuyu karışımından oluşuyor. Tatlılar şerbeti çektikten sonra servis ediliyor. Tulumba tatlısı üzerine pudra şekeri serpilerek veya yanında dondurma birlikte sunuluyor. Şerbetli ve hafif yapısıyla tatlı sevenler için oldukça lezzetli bir alternatif olma özelliği gösteriyor. Türkiye’de ve birçok Türk mutfağına sahip ülkede yaygın olarak tüketilen tulumba tatlısı, bazı mevsimlerde ve özel günlerde sıkça yapılan bir tatlı sayılıyor. Bayramlarda ve oruç tutulan dönemlerde bu tatlıya sofralarda sıklıkla yer veriliyor.

TULUMBA TATLISI NE ZAMAN TÜKETİLİR?

Tulumba tatlısı bayramların, özel günlerin, düğünlerin ve ramazan ayının vazgeçilmez tatlısı olarak büyük rol üstleniyor. Tulumba tatlısı, hamur tatlıları kategorisine giren bir tatlı olmakla beraber şerbetli tatlılar arasında yer alıyor. Tulumba tatlısının tarihi, Osmanlı İmparatorluğu’na kadar uzanıyor. Bu tatlı, Osmanlı döneminde saray mutfağında özel günlerde hazırlanan bir lezzet olarak biliniyor. Zamanla halk arasında da popüler hale gelen bu tatlı, günümüzde birçok farklı yerde kolaylıkla bulunuyor. Tulumba tatlısı çıtır çıtır bir kıvamda olup, ince bir şerbetle tatlandırılıyor. Tatlı hamur, bir tulumba şeklinde sıkılarak yağda kızartılıyor. Ardından soğuk şerbete batırılıyor. Böylece hamurun içine şerbetin iyice çekmesi sağlanıyor. Bu şekilde elde edilen tatlı, şerbetin tatlıya verdiği lezzetle birleşerek özel bir aromaya sahip oluyor. Tulumba tatlısı, serin servis ediliyor. Soğuk ve hafif bir tatlı olduğu için özellikle yaz aylarında tercih ediliyor. Özellikle sıcak havalarda serinlemek için tüketilen bir lezzet. Diğer yandan misafirler ağırlanırken onlara ikram etmek için tercih ediliyor. Bu tulumba tatlısını yıl boyunca tüketmek mümkün. Özel günler ve davetler dışında da restoranlarda, pastanelerde veya sokak satıcılarında bulabilirsiniz. Tatlı krizlerinde veya tatlı isteği duyduğunuz herhangi bir zamanda da tercih edebilirsiniz. 

TULUMBA TATLISI NASIL YAPILIR?

Tulumba tatlısı hafif, lezzetli, ve soğuk yapısıyla dört mevsimde de sofraları süslüyor. Bu eşsiz tatlı dondurma, kaymak vb. soğuk gıdalarla da tüketiliyor. 

TULUMBA TATLISI İÇİN GEREKEN MALZEMELER

  • 1 su bardağı su
  • 1 su bardağı süt
  • 1 su bardağı un
  • 3 yemek kaşığı tereyağı veya margarin
  • 4 adet yumurta
  • 1 çay kaşığı tuz
  • Kızartmak için sıvıyağ

ŞERBET İÇİN:

  • 2 su bardağı su
  • 2 su bardağı toz şeker
  • Yarım limonun suyu

TULUMBA TATLISI NASIL YAPILIR?

Öncelikle şerbeti hazırlayarak sürece başlamalısınız. Bir tencereye su ve toz şekeri eklemelisiniz. Karıştırarak şekerin erimesini sağlamanız gerekiyor. Kaynamaya başladığında limon suyunu ekleyerek 5 dakika kadar kaynatmaya devam etmelisiniz. Ardından ocaktan alarak bu şerbeti bir kenarda soğumaya bırakmalısınız. Tatlı hamuru için, su, süt ve tereyağını bir tencereye koymalısınız. Kaynamaya başladığında unu ekleyin ve karıştırarak hamurun topaklanmasını engellemelisiniz. Hamur kıvamını alıp tencerenin altına yapışmaya başladığında ocaktan almalısınız. Hamur biraz soğuduktan sonra, birer birer yumurtaları eklemelisiniz. Her bir yumurtayı ekledikten sonra iyice karıştırmalısınız. Hamurun pürüzsüz bir kıvam alması için çırpma teli veya mikser kullanabilirsiniz. Sıvı yağı kızdırmak için derin bir tencereye yağı koyarak ısıtmalısınız. Hamuru tulumba şeklinde sıkma torbasına veya krema torbasına almalısınız. Kızgın yağa hamuru sıkarak en güzel tatlı şeklini vermelisiniz. Bir bıçakla veya makasla hamuru keserek yağda kızartabilirsiniz. Hamurların her iki tarafını da altın rengi olana kadar kızartmanız gerekiyor. Kızaran tatlıları bir kevgir yardımıyla alarak fazla yağını süzdürmek için kağıt havlu serili bir tabağa koymalısınız. Kızarmış tatlıları soğuyan şerbetin içine atın ve tatlıları şerbetin içinde en az 1 saat kadar bekletmelisiniz. Şerbeti tamamen çekmeleri için bir süre bekletmelisiniz. Servis yapmadan önce üzerini dilediğiniz gibi süsleyebilirsiniz. Örneğin, pudra şekeri veya çikolata sosuyla süsleyebilirsiniz. Lezzetli tulumba tatlılarınız hazır! Afiyet olsun!

TULUMBA TATLISININ PÜF NOKTALARI NELER?

Türk mutfağına ait olan tulumba tatlısı, şerbetli tatlılar arasında popülerliğini hiçbir zaman bozmuyor. Bayramlarda, özel günlerde, ramazan ayında ve gündelik yaşamda tüketilmeye uygun oluyor. Bu tulumba tatlısının lezzetli olması için bazı püf noktalara dikkat etmek gerekiyor. Bunlar ise şöyle:

HAMUR KIVAMINA DİKKAT!

Tulumba tatlısı hamurunun doğru kıvamda olması gerekiyor. Hamurun kıvamı, tulumbaların şekil almasını sağlıyor ve tatlıyı hafif ve kabarık yapıyor. Hamuru hazırlarken, un miktarını ve suyu dikkatli bir şekilde ayarlamaya özen göstermelisiniz.

YAĞ SICAKLIĞI İDEAL OLMALI

Tulumbaları kızartmadan önce yağın sıcaklığının ideal yapıda olması da büyük önem taşıyor. Yağın aşırı sıcak olması, tatlıların dışının hızla kızarmasına ve içinin hamur kalmasına neden oluyor. Aşırı soğuk yağda kızartma yapmak da tatlıların yağını emmesine yol açıyor. Yağın sıcaklığının genellikle 170-180°C arasında olması gerekiyor

ŞERBET KIVAMI

Tulumba tatlısının lezzetini artıran bir diğer önemli unsurdur şerbet. Şerbetin kıvamı ve tatlıyı tamamen kaplaması açısından büyük önem içeriyor. Şerbeti tatlıyı kızarttıktan sonra dökmek, tatlıların daha fazla şerbeti içine çekmesini sağlıyor. Şerbetin soğuk olması, tatlıların daha iyi emmesine ve tadının iyileşmesine yardımcı oluyor.

SUNUM

Tulumba tatlısını servis ederken sunuma dikkat etmek de gerekiyor. Sıcak tulumbaları soğuk şerbetle buluşturarak servis yapabilirsiniz. Üzerine isteğe bağlı olarak pudra şekeri serpebilir veya fındık, fıstık gibi doğranmış kuruyemişlerle süsleyebilirsiniz. Böylece görsel olarak da çekici bir sunum elde edersiniz.

TAZE TÜKETMEYE ÖZEN!

Tulumba tatlısı, taze olarak tüketildiğinde daha lezzetli oluyor. Hazırlandıktan sonra mümkünse birkaç saat içinde servis yapılması öneriliyor. Daha uzun süre bekletilen tulumbalar, kıvamlarını kaybederek lezzetleri azalıyor.

Söz konusu püf noktalarını dikkate alarak tulumba tatlısını hazırladığınızda, daha lezzetli ve başarılı sonuçlar elde edebilirsiniz. Afiyet olsun!